Vetenskapen bakom lycka

Del 1 av 2

Blir vi lyckliga av att tänka positivt? Njae, snarare av att handla positivt. Man hittar inte lyckan, man skapar den! Det är forskningens viktigaste tips för att uppleva lycka.

Lycka är inte något man har eller är, det är en färdighet. Därmed är den något man kan lära sig, träna sig i, det är något man gör. Vi kan alla lära att skapa oss mer lycka.

Att agera positivt…

För de allra flesta räcker det inte riktigt att ”tänka positivt”. Faktum är att vi måste hitta sätt att ”agera positivt”. Det är nämligen konstaterat att medans det är svårt att kontrollera våra tankar, (faktiskt!) är det i jämförelse mycket enklare att kontrollera och styra våra handlingar, dvs det vi gör.

Allt vi lärt oss om det mänskliga psyket idag pekar på att vi inte riktigt är byggda för att vara lyckliga. Våra hjärnor är istället programmerade för att ständigt söka efter faror, hot och risker, att lösa problem och se till att vi överlever. Vår uppmärksamhet dras ständigt till fel och bekymmer, dvs det negativa. Av samma skäl tar en negativ sak mycket större plats än en positiv sak. Hjärnans uppgift är att hjälpa oss överleva, den bryr sig inte om att göra oss till ”lyckliga överlevare”.

Precis som vi vid det här laget förstått vikten av fysisk träning och dess fördelar behöver vi också ägna oss åt psykologisk träning i att skapa och utveckla vanan kring lycka. På samma sätt som goda hälsovanor kräver vårt engagemang, vår tid och disciplin behöver vi ägna oss åt att träna färdigheten att skapa och känna lycka, välbefinnande och mening. Så ägna dig inte bara åt att tänka positivt utan skapa vanan att göra sådant som gör dig mer lycklig! Vill du veta mer kan du se hela TED Talk-klippet på engelska här.

Behöver du stöd i hur du kan hitta till vanor och handlingar som ger dig mer välbefinnande kan du boka psykologsamtal för att tillsammans utforska vad detta innebär för dig.

I nästa del kommer fortsättningen på detta tema. Då skriver jag om den typ av handlingar som skapar glädje och tillfredsställelse för de flesta av oss.

Kommentarer är stängda.